Odpowiednie wyposażenie kuchni czy zakładów zajmujących się obróbką żywności jest podstawą efektywnej i bezpiecznej pracy. W takich miejscach nie może zabraknąć profesjonalnych noży. Istnieje wiele ich rodzajów, które przystosowane są swoją budową i kształtem do pracy z różnego rodzaju żywnością. Na jakie więc noże dla profesjonalistów warto zwrócić uwagę?
Noże do warzyw
Pierwszym z rodzajów noży, które z pewnością znajdą się w każdej dobrej kuchni, są te przeznaczone specjalnie do warzyw. Podzielić je można na noże o niewielkich rozmiarach ostrza, które wygodne są do obierania zarówno twardych, jak i miękkich skórek warzyw i owoców, oraz na te z większymi ostrzami sprawdzającymi się do krojenia. Co więcej, tego rodzaju noże posiadają nie tylko wysokiej jakości ostrza, ale też dobrze wyprofilowaną rączkę, która gwarantuje komfortową pracę oraz zabezpiecza przed skaleczeniem. Do dyspozycji poza standardowymi nożami do warzyw mamy też te ze składanym ostrzem. Swoją funkcjonalnością oraz wygodą użytkowania nie różnią się od tradycyjnych noży. Warto też dodać, że noże do warzyw dostępne są w wersji z gładkim oraz ząbkowanym ostrzem.
Nóż masarski
Obróbka mięsa i ryb nie należy do łatwych zadań, jednak z odpowiednio przystosowanym do tego nożem, filetowanie, krojenie oraz rozbiór mięsa będą sprawne i szybke. Przykładem dobrego noża masarskiego jest nóż rzeźniczy Victorinox 18 cm. Posiada lekko ścięte na końcu ostrze, wyposażony jest w delikatne i niewielkie ząbki oraz wygodną i antypoślizgową rączkę, która dodatkowo jest odporna na działanie wysokich temperatur oraz na ścieranie. Noże masarskie są również dostępne w większych oraz mniejszych rozmiarach. Ich ostrza mogą wynosić od 15 cm do nawet 30 cm. Dodatkowo ostrza mogą być węższe bądź szersze, wygięte oraz proste. Taka różnorodność sprawia, że nadają się do porcjowania, filetowania oraz innych czynności związanych z obróbką różnego rodzaju mięsa. Nóż masarski to z pewnością podstawowe wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni.
Noże do pieczywa
Wymagającym produktem do krojenia jest również wszelkiego rodzaju pieczywo. Aby uzyskać równą porcję, konieczna jest nie tylko wprawa, ale także odpowiedni nóż. Noże do pieczywa charakteryzują się przede wszystkim dużymi rozmiarami – ich ostrza posiadają zazwyczaj powyżej 20 cm. Co więcej, wyposażone są w pokaźne i widoczne ząbki, które znacznie ułatwiają posługiwanie się nożem oraz precyzyjne krojenie pieczywa. Jeśli chodzi o rączki tego rodzaju noży, to również są dość dużych rozmiarów. Dzięki temu dobrze trzymają się dłoni oraz ułatwiają posługiwanie się równie dużym ostrzem. Ważne, aby wybierać modele wyposażone w antypoślizgową rękojeść.
Jak widać, rodzaj noża ma znaczenie. Profesjonalne noże posiadają nie tylko wysokiej jakości ostrza i rączki, ale też odpowiednio wyprofilowane kształty. Dzięki tej różnorodności znacznie ułatwiają prace w profesjonalnych kuchniach, ubojniach czy innych miejscach, gdzie mamy do czynienia z obróbką żywności. Oczywiście warto, by nóż masarski czy ten specjalny do pieczywa znalazł się również w każdej kuchni domowej.